Vechimea în muncă se acordă chiar și pe durata concediilor
Legea care modifică mai multe prevederi din Codul Muncii a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, iar în 22 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial.
Actul normativ aduce o serie de reglementări privind drepturile salariatului temporar, încetarea contractului individual de muncă și concediile de care beneficiază angajații.
Conform noii legi, concediul medical (acordat pentru incapacitate temporară de muncă), de maternitate, de risc maternal și cel pentru îngrijirea copilului bolnav vor constitui vechime în muncă. În situația în care unul dintre aceste concedii este solicitat în perioada efectuării concediului de odihnă anual, cel din urmă se întrerupe, urmând ca angajatul să își reia concediul de odihnă la încetarea situației apărute. Atunci când nu este posibil, zilele neefectuate pot fi reprogramate.
În plus, noul act normativ stabilește că salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe perioada unui an calendaristic. În această situație, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă anual în decursul a 18 luni, începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical.
O altă prevedere a noii legi stabilește că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, în acord cu legile în vigoare și contractele de muncă aplicabile, fiind eliminată precizarea conform căreia acesta se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.