Meniu navigare+

Salariile din România vor ajunge la nivelul celor din UE în… 44 de ani

Publicat în Acces la Munca

Euro - bancnote si monede
Salariile din România se află la coada clasamentului, într-un top al veniturilor salariale din Uniunea Europeană.

Mulți români se întreabă când vor ajunge și ei să câștige aceiași bani ca și un angajat de pe un post similar dintr-o țară europeană precum Germania, Anglia sau Austria, însă estimările nu sunt foarte optimiste.

Un calcul al experților în finanțe arată că România ar putea ajunge la nivelul salariilor din Uniunea Europeană abia peste 44 de ani.

„În România, salariul de top manager este de 18 ori mai mare decât al unui muncitor. Un specialist senior ar putea câştiga 1.500 de euro. În Germania, pentru acelaşi specialist senior, vorbim de 5.200 de euro. Un manager local de top câştigă 13.000 de euro, în Germania 16.000 de euro. Diferenţa este mult mai mică. Dacă ne întrebăm în cât timp poate ajunge România la nivelul salariilor din UE, noi am făcut un calcul şi am ajuns la 44 de ani”, a declarat Oana Datki, South East Europe managing partner în cadrul unei companii de consultanță.

Finanțiștii mai arată că în ceea ce privește beneficiile pentru angajați, în 2014, companiile au investit mai mult în pachete medicale, în timp ce în cazul celorlalte beneficii acordate angajaților nu au fost înregistrate mari diferențe, ba dimpotrivă, în unele cazuri acestea chiar au scăzut față de anii anteriori.