Meniu navigare+

Creșteri moderate în economie până în octombrie 2014

Publicat în Acces la Munca

grafice-calculator-economie
Potrivit opiniilor exprimate în luna august 2014 de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada august – octombrie 2014 o tendinţă de creştere moderată a activităţii în sectorul de comerţ cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform datelor prezente într-un document publicat de către Institutul Național de Statistică.

Industria prelucrătoare
Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează, de asemenea, o stabilitate în următoarele trei luni, ka fel și în ceea ce privește numărul de salariaţi din acest sector.

Construcţii
Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii

Potrivit estimărilor din luna august 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o oarecare stabilitate atât a volumului producţiei, cât şi a stocului de contracte şi comenzi. Totodată, se apreciază că se vor păstra în cifre normale numărul angajaților și prețurile din construcții.

Comerţ cu amănuntul
Tendinţă de creştere moderată a activităţii

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a numărului de salariaţi și a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Servicii
Tendinţă de creştere moderată a activităţii

Conform estimărilor din luna august 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni. În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar conform opiniei managerilor pe același trend se vor afla și preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Rezultatele prezentate de INS au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice. Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Specificitatea lor este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.