Victimele violenței domestice au protecție în toate statele UE
Cetățenii români care sunt victime ale violenței, în special cei afectați de violența domestică sau de hărțuire, vor primi protecție pe teritoriul tuturor statelor membre UE, nu doar în România.
O serie de noi norme europene au intrat în vigoare în prima jumătate a lunii ianuarie 2015. Acestea prevăd ca ordinele de restricție, de protecție sau de interdicție emise în România sau în orice altă țară din Uniunea Europeană să poată fi recunoscute în toate statele membre UE, în urma introducerii unui certificat standard multilingv.
La nivel european au fost adoptate Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă și Directiva privind ordinul european de protecție, măsuri menite să garanteze că toate victimele violenței pot să obțină recunoașterea ordinelor de protecție de care beneficiază în orice alt stat membru al Uniunii Europene.
Cele două acte normative susțin introducerea unui model uniform de certificat, la cererea persoanei protejate, care să fie recunoscut în toate țările din UE.
„Se estimează că, în UE, o femeie din cinci se confruntă cu violența într-un anumit moment al vieții sale și, din păcate, cel mai adesea această violență fizică provine de la o persoană apropiată, cum ar fi partenerul acesteia”, a precizat comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová.
Astfel, în urma acestei măsuri, un cetățean român care a suferit de pe urma violenței în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricție, să se simtă în siguranță și atunci când călătorește într-un stat membru UE, fără să mai fie nevoit să parcurgă proceduri complicate.