Meniu navigare+

Puterea exemplului: Vezi cum a reușit o iordaniancă să devină prima femeie inginer în domeniul energiei solare din țara sa

Publicat în Acces la Munca

 Rafea Um Gomar

Rafea Um Gomar

Născută și crescută într-o comunitate beduină îndepărtată, dintr-o regiune rurală săracă situată în deșertul estic al Regatului Iordaniei, Rafea Um Gomar s-a confruntat frecvent cu tradițiile conservatoare din satul său natal în drumul pe care l-a ales pentru a-și urma visul de a deveni inginer în domeniul energiei solare.

Pentru ea, calea nu a fost una ușoară, începând de la traiul într-o sărăcie cumplită până la confruntarea cu persecuțiile din partea propriei familii atunci când a decis să își depășească statutul și să facă un pas dincolo de limitele gospodăriei sale, după cum rezultă din prezentarea publicată pe site-ul UN Women, platforma Beijing20. Dar, Rafea Um Gomar nu e persoana care să renunțe. Ea își dorea să utilizeze tehnologia actuală pentru a putea contribui la dezvoltarea satului ei, pentru a reduce sărăcia, pentru a crește rolul femeii în economia locală, dar și pentru a le oferi o viață mai bună celor patru fete ale sale și întregii comunități.

Rafea Um Gomar, o femeie curajoasă dintr-un sat beduin, nu doar că a devenit prima femeie inginer în domeniul energiei solare din Iordania, dar mai mult decât atât, ea a înființat 80 de instalații solare împreună cu o altă femeie inginer, Sahia Um Badr, reușind să furnizeze electricitate în satul său natal. Astăzi, ea este un lider ales, un model demn de urmat, dar în același timp are și rolul de dascăl, învățându-i pe mulți alții cum să utilizeze energia durabilă.

Um Gomar și Um Badr au avut oportunitatea să frecventeze Colegiul Barefoot din India, unde femeile de la sate, de multe ori cu o educație precară sau fără nicio educație, vin din întreaga lume pentru a se pregăti să devină ingineri. Colegiul le oferă ocazia femeilor să își dezvolte abilitățile pentru a reuși să obțină o sursă de venit și le dă posibilitatea să învețe cum să utilizeze tehnologiile „curate”, pentru ca ulterior să introducă energia electrică în gospodăriile care nu au avut niciodată electricitate.

După încheierea colegiului, Um Gomar s-a întors acasă cu o mulțime de idei menite să schimbe viețile femeilor și astfel, a adus cunoștințele proaspăt dobândite și inovatoare în comunitate cu speranța că va reuși să îmbunătățească situația socioeconomică a femeilor care trăiesc în cele mai izolate și inaccesibile sate.

Recent aleasă pentru a fi prima femeie membru a consiliului municipal din provincia Manshiat Al-Ghayath, o regiune izolată situată la aproximativ 260 de kilometri de capitala Amman, Um Gomar este un model pentru comunitatea sa și o sursă de inspirație pentru multe tinere și femei care i-au urmărit ascensiunea, ea depășind orice provocare care părea de neînvins. În ciuda a numeroase bariere, succesul ei a demonstrat comunității că și femeile pot avea rezultate, pot avea acces la știință, pot fi lideri puternici în comunitate și pot contribui într-un mod pozitiv la dezvoltarea societății.

Cu sprijinul UN Women și al organizației nonguvernamentale locale Jordanian Friends of Environment Society, Um Gomar și Um Badr au înființat 80 de instalații solare în această regiune, iar acum învață și alte femei ce trebuie să facă pentru a instala și mai multe. Următorul vis al femeii este să deschidă un centru de pregătire în domeniul energiei solare pentru a le oferi șansa femeilor din întreaga lume să lupte împotriva sărăciei și astfel, să poate deveni independente utilizând surse „curate” de energie.

Într-un interviu publicat de organizația United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women, Rafea Um Gomar povestește despre copilăria și ambițiile sale și dezvăluie cum a ajuns să aibă succes ca femeie într-o societate conservatoare și tradiționalistă ca Iordania, dar și care au fost cele mai mari obstacole peste care a trebuit să treacă. Totodată, fetelor și femeilor care vor să îi urmeze exemplul ea le transmite să aibă încredere în potențialul lor și să fie sigure pe ele, pentru a reuși să își facă viața mai bună.