Meniu navigare+

Persoanele concediate au dreptul la un preaviz de cel puțin 20 de zile lucrătoare

Publicat în Acces la Munca

strangere de mana
Salariații concediați din motive profesionale, pentru inaptitudine fizică și/sau psihică și cei concediați individual sau colectiv, prin desființarea postului sau din motive care nu țin de persoana lor au dreptul la o perioadă de preaviz. Situația se schimbă însă în cazul salariaților care sunt concediați disciplinar, legislația în vigoare precizând că aceștia nu beneficiază de preaviz.

Durata minimă legală a termenului de preaviz în cazul concedierii este de 20 de zile, indiferent de tipul poziției (funcție de conducere sau de execuție). Dacă în contractul individual de muncă, în cel colectiv aplicat de către angajator sau în regulamentul intern este prevăzută o durată mai mare de preaviz la concediere, aceasta va prevala în fața termenului legal minim. Obligația angajatorului de a acorda dreptul la preaviz are ca rațiune legală protecția salariatului.

Preavizul se acordă prin decizia de concediere, în contextul în care Codul Muncii prevede că această decizie trebuie să cuprindă durata preavizului. În practică, angajatorul poate emite inițial o notificare de preaviz pentru ca, la finalul acestei perioade, să acorde decizia de concediere. Încălcarea dispozițiilor cu privire la preaviz sau orice altă încălcare a legii poate duce la anularea deciziei de concediere.

Excepția de la obligația de a acorda preaviz apare în cazul salariaților concediați disciplinar, dar și în situația în care salariatul este concediat pe parcursul sau în ultima zi a perioadei de probă.

Important de știut este faptul că dreptul la un program redus de lucru pentru a-și căuta un alt loc de muncă nu mai este un drept al angajatului, conform dispozițiilor legale actuale.

Reducerea programului de muncă la jumătate de normă în perioada preavizului în caz de concediere era o prevedere a contractului colectiv de muncă unic la nivel național, însă acesta nu mai este în vigoare în prezent. Salariatul poate beneficia de acest drept doar în situația în care această prevedere de reducere a programului a fost preluată în alte contracte – individual, colectiv sau în regulamentul intern.

Foto: freeimages.com