Meniu navigare+

O familie obișnuită din România trebuie să se descurce cu mai puțin de 2.452 de lei pe lună

Publicat în Acces la Munca

bani-portofel

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.452 de lei pe gospodărie, respectiv 919 lei pe persoană, în trimestrul al doilea din 2014, potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie realizate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform aceluiași studiu, cheltuielile au reprezentat peste 90% din totalul veniturilor.

Cea mai importantă sursă de venituri (51.2% din veniturile totale ale gospodăriilor) este reprezentată de salarii și alte venituri asociate lor. De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit veniturile din prestații sociale (24,4%), veniturile din agricultură (3,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (14,9%), reprezentate în principal de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,2%).

În trimestrul al doilea din 2014, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 33.9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural și cu 12.4% mai mari față de ansamblul gospodăriilor. La oraș, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestaţii sociale, în timp ce veniturile în natură au reprezentat 7,3% din total. De cealaltă parte, în mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 36,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (26,6% din totalul veniturilor) a fost reprezentată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 9,7% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (30,0%) şi celor din prestaţii sociale (25,8%).

Cheltuielile totale ale populației au ajuns, în trimestrul al doilea din acest an, la o medie de 2.210 lei lunar pe gospodărie (828 lei pe persoană), reprezentând 90.1% din nivelul veniturilor totale. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de români în această perioadă cu bunurile alimentare și nealimentare, serviciile și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și cu acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare). În schimb, cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei sau cumpărării de acțiuni dețin o pondere foarte mică din cheltuielile totale ale gospodăriilor populației.

Structura cheltuielilor totale de consum arată că românii dau cei mai mulți bani pe produse agroalimentare și băuturi nealcoolice (41.3%), după care urmează cheltuielile cu locuința, apa, electricitatea, gazul și alți combustibili (15.6%). În topul cheltuielilor mai apar băuturile alcoolice și tutunul (7.8%), transportul (7.3%), îmbrăcămintea și încălțămintea (5.1%), cheltuielile cu sănătatea (4.7%) și comunicațiile (4.7%). La polul opus, românii alocă cei mai puțini bani pentru mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (3.9%), recreere și cultură (3.8%), diverse produse și servicii (3.8%), hoteluri, cafenele și restaurante (1.5%). Dintre toate segmentele, cei mai puțini bani merg înspre educație (0.5%), după cum arată studiul realizat de Institutul Național de Statistică (INS).