Taţii, importanți pentru impunerea egalităţii de gen
Implicarea tatălui în creşterea copilului este un factor esenţial pentru egalitatea de gen şi dezvoltarea copilului, conform primului raport pe această temă realizat la nivel global.
Raportul State of the World’s Fathers (SOWF) – Situația taților la nivel mondial – este o analiză de referinţă privind paternitatea bazată pe sute de studii din toate ţările lumii cu date disponibile și a fost realizat de MenCare cu susținerea asociațiilor Save the Children, Promundo, Sonke Gender Justice, Rutgers şi Alianţa MenEngage.
Într-o perioadă în care o mare parte dintre țările lumii urmează să marcheze rolul taţilor în această lună, Ziua Tatălui fiind sărbătorită pe 21 iunie în multe ţări, raportul SOWF relevă câteva disparități care persistă de foarte mult timp.
În continuare femeile petrec de 2-10 ori mai mult timp decât bărbaţii având grijă de copii (sau persoanele mai în vârstă). Aceste inegalităţi persistă în pofida faptului că femeile în ziua de azi reprezintă 40% din forţa de muncă globală şi 50% din producătorii de hrană ai lumii.
Deşi în creştere, munca de îngrijire neremunerată din partea bărbaţilor nu ţine pasul cu participarea femeilor la forţa de muncă. De fapt, în nicio ţară din lume bărbaţii şi băieţii nu împart activităţile domestice şi de îngrijire neremunerate cu femeile şi fetele în mod egal. Acest dezechilibru are efecte negative. Dăunează bărbaţilor, femeilor şi copiilor. Femeile pierd oportunităţi de muncă şi venit, iar fetelor li se răpeşte deseori dreptul la educaţie, ceea ce exacerbează inegalitatea de gen şi sărăcia bazată pe gen, arată studiul.
Inclusiv economic apar efecte. Astfel, dacă femeile ar putea participa la piaţa muncii la fel ca bărbaţii, produsul intern brut (PIB) ar creşte în Statele Unite cu până la 5%, în Japonia cu 9%, în Emiratele Arabe Unite cu 12%, iar în Egipt cu 34%.
Raportul arată că lipsa unor politici de susţinere, în special concedii de paternitate pentru taţi, reprezintă o parte din problemă. Între 61 şi 77% dintre taţi spun că ar munci mai puţin dacă acest lucru ar însemna că ar avea mai mult timp cu copiii lor. Însă, deşi se oferă acum concediu de maternitate în aproape toate ţările, doar 92 de ţări oferă concediu pentru taţi; în jumătate dintre acestea, concediul este sub trei săptămâni.
Raportul arată că egalitatea de gen nu poate fi obţinută decât dacă bărbaţii se implică în îngrijirea copiilor şi familiilor lor, un subiect „aproape inexistent în politicile publice şi în discursul public”. Conform raportului, mai multe informaţii cu privire la beneficiile paternităţii pentru bărbaţi şi pentru familiile lor – în special, studii de cercetare cu privire la nevoile copiilor pentru dezvoltare – sunt necesare urgent şi s-ar putea dovedi esenţiale pentru a avea modificări eficiente de politici.
“Dacă taţii ar participa echitabil la activităţile de îngrijire acasă, s-ar putea modifica natura relaţiilor între bărbaţi şi femei şi copii, deoarece atât mamele cât şi taţii ar avea mai mult timp pentru copii, femeilor li se ia o parte din „povara dublă”, iar taţii pot să experimenteze bucuria, satisfacţia şi stresul pe care le implică îngrijirea copiilor,” declară Nikki van der Gaag, feministă şi autoare a raportului SOWF.