15 mai 2015 – Ziua internațională a familiei, dedicată promovării egalității de gen
Ziua internațională a familiei este sărbătorită, anual, la 15 mai și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.
În 2015, marcarea zilei este axată pe promovarea egalității de gen și a drepturilor copiilor în cadrul familiei contemporane. Tema din acest an este impusă și de faptul că în prea multe țări discriminarea femeilor și nerespectarea drepturilor copiilor rămân încorporate în legile și politicile guvernamentale privind familia, iar normele sociale au tendința predominantă de a scuza și justifica multe practici discriminatorii.
Discriminarea și neglijarea conduc adesea la violență, amenințând sănătatea femeilor și a copiilor. Violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internațional, cât și la nivelul României. Violența pe motive de gen aduce, de asemenea, o gravă atingere democrației, pornind de la premisa că femeile supuse violențelor reprezintă o categorie ale cărei șanse de a participa la viața socială și profesională sunt semnificativ reduse, pe măsură ce viața de familie își pierde funcția de a oferi membrilor acesteia securitatea de care ei au nevoie.
Familia este înțeleasă drept cea mai însemnată uniune socială de care depind dezvoltarea, stabilitatea și, mai ales, existența întregii societăți. Ea trebuie să ocupe un loc tot mai important în preocupările tuturor factorilor responsabili de viitorul omenirii.
Ziua internațională a familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993, în baza Rezoluției 47/237, reprezentând o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.