TVA-ul scade de la 24% la 9% începând cu 1 iunie 2015
De la 1 iunie, TVA-ul va scădea la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică
În ședința de Guvern de marți, 7 aprilie, s-a decis prin Ordonanță de Urgență scăderea TVA la 9% pentru „toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică”, începând cu data de 1 iunie.
În ceea ce privește impactul bugetar al scăderii TVA la alimente, premierul Victor Ponta a spus că Executivul prognozează o scădere a încasărilor cu 5 miliarde de lei, dintre care 3,3 miliarde de lei au fost deja amortizate în primul trimestru al anului.
În ultima perioadă au existat o serie de discuții privind scăderea cotei TVA. Una dintre variante era scăderea TVA-ului general de la 24% la 20%, în timp ce o altă posibilitate luată în calcul era scăderea TVA la alimente. Guvernul a decis ca primă măsură micșorarea TVA-ului la 9% pentru toate alimentele, dar și pentru serviciile de alimentație publică.
„Am introdus ca această cotă de 9% să se aplice și la toate serviciile de alimentație publică, pentru că nu se poate să cumperi carnea cu TVA de 9% și apoi să o vinzi la restaurant cu TVA de 24%”, a arătat premierul Victor Ponta.
Executivul a luat decizia scăderii TVA la alimente începând cu 1 iunie în ciuda dubiilor exprimate public de FMI cu privire la sustenabilitatea unei astfel de măsuri. Premierul a spus însă că, înainte de a introduce această reglementare, Guvernul s-a consultat cu BNR, FMI și Comisia Europeană.
Totodată, Executivul propune scăderea TVA-ului general la 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016.