Meniu navigare+

Cum poți fi mai încrezător la interviul de angajare și la locul de muncă

Publicat în Acces la Munca

Interviu de angajare

În încercarea de a inspira încredere, unele persoane dau atenție sporită limbajului corpului, ținutei sau pur și simplu adoptă o atitudine hotărâtă. Specialiștii străini arată că o astfel de abordare este bună, însă pentru o schimbare totală trebuie concentrare pe mai mult de un element al imaginii profesionale. Trei aspecte sunt foarte importante: cum arăți, cum vorbești și cum reacționezi.

1. Cum arăți – Ținuta

În ciuda proverbului „Nu judeca o carte după copertă”, oamenii sunt puternic influențați de prima impresie, astfel că obișnuiesc să facă presupuneri despre o altă persoană doar în funcție de hainele pe care le poartă. Spre exemplu, dacă vei participa la un interviu îmbrăcat formal, într-o ținută impecabilă, vei fi considerat o persoană importantă, care inspiră încredere. În comparație, dacă te vei prezenta purtând o ținută neglijentă, în culori pale, vei trezi suspiciuni și semne de întrebare cu privire la nivelul tău de încredere.

Iată mai jos câteva sfaturi despre cum e indicat să te îmbraci pentru a inspira încredere:
– optează pentru un costum sau o ținută în culori închise, pentru că acestea îți dau autoritate;
– adaugă un pic din personalitatea ta ținutei, spre exemplu accesorizând ținuta cu o pereche de cercei speciali sau cu o pereche de pantofi cu toc colorați;
– fii atent la micile detalii: manichiura, geanta sau pantofii trebuie să arate cât mai profesional.

2. Cum te porți – Limbajul corpului

După ce a făcut un sumar bazat pe ținuta ta, angajatorul își va îndrepta atenția spre limbajul corpului. Obișnuiești să utilizezi gesturi care transmit putere prin limbajul corporal ori faci uz de posturi timide pentru a te pierde în mulțime? Atunci când vrei să afișezi un look total încrezător trebuie să te asiguri că limbajul corpului transmite siguranță către ceilalți. Cele mai multe persoane greșesc la acest capitol pentru că nu sunt sigure cum ar trebui să se miște, să se așeze sau să stea pentru a transmite încredere. Dar, odată ce ai învățat câteva sfaturi simple, vei descoperi că un limbaj corporal încrezător este într-adevăr destul de ușor de obținut.

Uite doar câteva dintre lucrurile pe care poți să le faci pentru a avea un limbaj corporal puternic:
– adoptă o postură dreaptă; gata cu umerii căzuți ori cu spatele încovoiat;
– ține capul sus și nu te uita în pământ când pășești;
– zâmbește pentru a te relaxa, dar și pentru a destinde discuția în raport cu ceilalți.

3. Cum te auzi – Vocea ta

Ai lucrat la ținuta ta și la limbajul corpului, dar nu poți să te prezinți vorbind cu o voce timidă sau nesigură. Atunci când trebuie să inspiri încredere prin vocea ta, nu contează doar volumul vocii tale, ci și viteza cu care vorbești sau modul de enunțare.

Pentru a inspira încredere atunci când vorbești, încearcă să:
– crești volumul vocii împingând aerul afară din plămâni când vorbești;
– încetinești discursul și să faci pauze după punctele importante;
– elimini ascensiunea timbrului vocal făcând un efort conștient pentru a avea o intonație joasă la finalul frazei.

Foto: (c) Comisia Europeană