Meniu navigare+

Egalitatea de șanse între femei și bărbați, pe agenda publică

Publicat în Acces la Munca

Virginija-LangbakkDepartamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați organizează în aceste zile prima dezbatere internationala privind egalitatea de gen.

La invitația Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, o delegație din partea Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei si Bărbați (EIGE), condusă de Virginija Langbakk, directorul instituției, efectuează o vizită oficială la București.

La sediul Ministerului Muncii și mai apoi la sediul Senatului României au avut loc, miercuri – 18 iunie, primele doua runde de discuții.

Au fost prezenți Ioana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Codrin Scutaru, secretar de stat în MMFPSPV, Virginia Langbakk, directorul Institutului European de Egalitate de Gen, Alexandra Braica, secretar de stat în Ministerul pentru Dialog Social, Horvant Levente, secretar de stat în MMFPSPV.

Ioana-Cazacu

În vederea atingerii scopului comun privind egalitatea de gen, în cadrul discuțiilor s-a pus accent pe colaborarea strânsă a instituțiilor statului roman atât cu forurile europene, cât și cu societatea civilă românească.

Maramureșeanca Ioana Cazacu, secretar de stat aflat la conducerea Departamentului pentru Egalitate de șanse pentru Femei și Bărbați (DESFB), a declarat: „Ne-am propus ca strategie îmbunătățirea componentei egalității de gen atât la nivel legislativ, cât și la nivel instituțional. Marea provocare o reprezintă, însă, lupta cu stereotipurile de gen, pentru că ele stau la baza prejudecăților și mai apoi a discriminărilor. Schimbarea mentalității oamenilor cu privire la rolurile de gen și modul în care acestea afectează societatea, inclusiv la nivel politic și economic, reprezintă pentru noi o mare prioritate.”

Virginija Langbakk, directorul EIGE a apreciat inițiativa Guvernului României pentru reînființarea Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și bărbați și de asemenea, și-a manifestat interesul de a colabora în viitoarele proiecte ale departamentului: “Institutul European pentru Egalitate de gen salută eforturile pe care Guvernul României le face în vederea egalității de șanse între femei și bărbați și așteaptă cu nerăbdare să intensifice cooperarea cu Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați cu responsabilități în acest domeniu”.
Virginija-Langbakk-01

Întâlnirile din această săptămână reprezintă un prim semnal că egalitatea de șanse între femei și bărbați intră pe agenda publică și reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB) a fost înființat în luna aprilie 2014 și este un organism național în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați având rolul de a promova principiul egalității de gen în România și de a asigura integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile şi programele naţionale.