8 mai – Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, sărbătorită pentru prima dată în România
Ziua egalității de șanse între femei și bărbați este marcată, începând cu 2015, la data de 8 mai, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
Proiectul legislativ prin care s-a declarat această zi, inițiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi pentru și trei abțineri.
Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.
Rezoluția Parlamentului European „Egalitatea între femei și bărbați în cadrul strategiei Europa 2020″ arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferență de salarizare de 17% între femei și bărbați, iar violența în familie și relele tratamente sunt în continuă creștere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaților, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au transmis mesaje cu ocazia Zilei egalității de șanse între femei și bărbați, care se sărbătorește pentru prima dată în România în ziua de 8 mai.
KLAUS IOHANNIS: Respectul față de cei din jurul nostru este o virtute, iar egalitatea de gen trebuie să devină realitate într-o Românie modernă. În luna martie, am promulgat legea care declară 8 Mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, iar astăzi mă alătur campaniei internaționale #HeForShe, în semn de susținere a drepturilor femeilor din întreaga lume.
VICTOR PONTA: Începând de anul acesta, sărbătorim pe data de 8 mai „Ziua #egalității de șanse între femei și bărbați”. Într-o societate europeană care are drept obiectiv fundamental respectarea drepturilor tuturor cetățenilor, promovarea egalității de șanse reprezintă o latură foarte importantă a politicilor sociale.
Eliminarea diferențelor de salarizare pe bază de gen, combaterea oricărui tip de violență fizică și emoțională, susținerea organizațiilor care oferă sprijin persoanelor abuzate sau nedreptățite – toate acestea sunt măsuri pe care Guvernul le implementează, priorități ale Departamentului de egalitate de șanse din Ministerul Muncii.
Cred că respectul în domeniul ocupațional și în familie trebuie să fie același pentru bărbați și femei, iar dacă ne dorim o țară cu adevărat modernă, standardele duble trebuie să dispară!